Sakura CLAW Program

March 26-30, 2018 Koshiba Hall, School of Science, The University of Tokyo

- * 15 min slot (10 min talk and 5 min questions)
- * 25 min slot (20 min talk and 5 min questions)
- ** We aim to save ample time of questions and discussion for more interactions.
- ** The 15 min-slot speakers, please keep talk time of 10 min (sharp limit).

March 26

18:00-21:00 Welcome Drink and Registration (Sakura Cafe at Sendagi)

March 27

8:30 (30min) Light Breakfast and Registration (Koshiba Hall Lobby)

9:00 (10min) Opening Remarks and Logistics

----- Session 1: Deep Ly α Observations at the post EoR -----

Chair: James Rhoads

9:10 (25min) "The MUSE Hubble Ultra Deep Field survey" Roland Bacon

9:35 (15min) "On the spatial distribution of Lyman-alpha emission at z>3: Insights from MUSE" Lutz Wisotzki

9:50 (15min) "Probing the ISM at z>3 using rest-frame UV emission lines from MUSE Data of \sim 1000 LAEs" Kasper Schmidt

10:05 (15min) "HST-undetected LAEs from MUSE Spectroscopy" Michael Maseda

10:20 (15min) "Stacking HST data of MUSE LAEs to find Lyman continuum emission" Josephine Kerutt

10:35 Coffee break (Koshiba Hall Lobby)

10:50 (25min) "Lyman-alpha Emission in Low Metallicity Galaxies at z~2" Dawn Erb

11:15 (15min) "Gravitationally lensed Ly-alpha emitters studied with MUSE" Johan Richard

11:30 (15min) "Lyman Alpha and ISM properties of a spectroscopic sample of star forming galaxies at 1.5 < z < 3" Emil Rivera-Thorsen

11:45 (15min) "The Mean Ultraviolet Spectrum of a Representative Sample of Faint z \sim 3 Lyman Alpha Emitters" Kimihiko Nakajima

12:00 (15min) Poster short talks 1

12:15 (20min) Moderated discussion 1 (moderator: Tommaso Treu)

12:35 Lunch break & Poster (Room1042-1043, Conference Room#4, and Koshiba Hall Lobby)

----- Session 2: Large-Area Ly α Observations -----

Chair: Gary Hill

14:15 (25min) " Early Results of the Subaru Hyper Suprime-Cam Survey for Lyman Alpha

Emitters" Masami Ouchi

14:40 (15min) "Complex Ly-alpha Profiles in z=6.6 Ultraluminous Ly-alpha Emitters" Amy Barger

14:55 (15min) "Subaru/HSC Determination of Lya Luminosity Function at z=7.0" Ryohei Itoh

15:10 (15min) "Probing Cosmic Reionization at z~7 with Lyman Alpha Galaxies from the LAGER Survey" Zhenya Zheng

15:25 (15min) Poster short talks 2

15:40 Coffee break & Poster (Room1042-1043, Conference Room#4, and Koshiba Hall Lobby)

16:15 (25min) "First Results on Lyman Alpha from HETDEX" Steve Finkelstein

16:40 (15min) "The Lyman Alpha Escape Fraction from z \sim 2 Star Forming Galaxies" Robin Ciardullo

16:55 (15min) "Studying Inhomogeneous Reionization at z > 7 using Lyman Alpha Surveys" James Rhoads

17:10 (15min) "A Magellan M2FS Spectroscopic Survey of Galaxies at 5.5 < z < 6.8" Linhua Jiang

17:25 (15min) "UV Luminosity Functions at z~4-7 Derived with the Half-Million Dropouts on the 100 deg^2 Sky" Yoshiaki Ono

17:40 Poster session (Room1042-1043, Conference Room#4, and Koshiba Hall Lobby)

18:05 Moderated discussion 2 (20min) (moderator: Dan Stark)

18:25 Adjourn

18:30 Starting for Night Sakura Viewing Walk (~40 min: free/no registration required)

March 28

8:10 Light Breakfast (Koshiba Hall Lobby)

----- Session 3: Extended Ly α Sources and Absorbers -----

Chair: Matthew Hayes

8:40 (25min) " Observations of the Circum-Galactic Medium with CWI and FIREBALL-2 " Chris Martin

9:05 (15min) "Statistical properties of diffuse Ly α haloes around star-forming galaxies at z \sim 2" Rieko Momose

9:20 (15min) "The origin of diffuse Lya halos around LAEs" Haruka Kusakabe

9:35 (15min) "Lya haloes of individual high-z galaxies detected with MUSE: Spectral analysis" Floriane Leclercq

9:50 (15min) "Deep HSC Lyman alpha imaging around a hyperluminous QSO at z=2.84" Satoshi Kikuta

10:05 (15min) "ALMA observations of Lyman alpha blobs at z=3.1" Yuichi Matsuda

10:20 Coffee break

10:40 (25min) "Illuminating the Cosmic Web with fluorescent Ly-alpha emission" Sebastiano Cantalupo

11:05 (15min) "Cross-Correlation Ly α Intensity Mapping with z=5.7 and 6.6 LAEs: Investigating Diffuse Ly α Emission in the Extremely Large Scale at \sim 30-1000 kpc" Ryota Kakuma

11:20 (25min) "Tomographic Mapping of the 3D Lyman-Alpha Absorption at z~2-3" Khee-Gan Lee

11:45 (15min) "Morphology and metallicity evolution of the circumgalactic medium" Ting-Wen Lan

12:00 (15min) "Testing the physical origins of an Enormous Ly α Nebula at z = 2.3 by bright background galaxies" Shiro Mukae

12:15 Moderated discussion 3 (20min) (moderator: Johan Richard)

12:35 Lunch break / Cherry blossom viewing lunch

----- Session 4: Ly α Observations at the EoR and Modeling Cosmic Reionization ----- Chair: Nobunari Kashikawa

14:15 (25min) "Constraints on cosmic reionization from Lya studies: current state of affairs and outlook for JWST" Tommaso Treu

14:40 (15min) "Probing the end of the reionization epoch with Lyalpha observations of high-z galaxies" Laura Pentericci

14:55 (15min) "Resolved Star Formation in Galaxies Using Slitless Spectroscopy" Nor Pirzkal

15:10 (15min) Poster short talks 3

15:25 Conference photo

15:30 Coffee break & Poster (Room1042-1043, Conference Room#4, and Koshiba Hall Lobby)

16:00 (25min) "Spectroscopy of Lyman-alpha Emitters in the Reionization Era" Dan Stark

16:25 (15min) "Census of Lya, [OIII] 5007, Ha, and [CII] 158um Line Emission with \sim 1000 LAEs at z=4.9-7.0 Revealed with Subaru/Hyper Suprime-Cam" Yuichi Harikane

16:40 (15min) "Kinematics in a z = 7.15 Lyman Alpha Emitter Revealed by the [OIII] 88 micron and [CII] 158 micron Lines Detected with ALMA" Takuya Hashimoto

16:55 (15min) Poster short talks 4

17:10 Poster session (Room1042-1043, Conference Room#4, and Koshiba Hall Lobby)

18:00 Moderated discussion 4 (20min) (moderator: Steve Finkelstein)

18:20 Adjourn

March 29

8:30 Light Breakfast (Koshiba Hall Lobby)

----- Session 4: Ly α Observations at the EoR and Modeling Cosmic Reionization (Cont'd)----- Chair: Sebastiano Cantalupo

9:00 (15min) "On the role of galaxies and AGN in reionizing the IGM from spectroscopic galaxy survey in QSO fields" Koki Kakiichi

9:15 (15min) "Update on the patchiness of Lyman- α transmission over 5.9<z<6.1 using 92 quasar lines of sight" Sarah Bosman

9:30 (15min) "A tale of seven narrow spikes and a long trough: constraining the timing of the percolation of HII bubbles at the tail end of reionization with ULAS J1120+0641" Jonathan Chardin

9:45 (25min) " Formation of Lyman-alpha emitting galaxies in overdense regions at the epoch of reionization" Hidenobu Yajima

10:10 Coffee break

10:40 (15min) "Understanding the first billion years with Lyman alpha and 21-cm" Andrei Mesinger

10:55 (15min) "Detectability of 21cm-signal during the Epoch of Reionization with 21cm-LAE cross-correlation" Kenji Hasegawa

11:10 Moderated discussion 5 (20min) (moderator: Jeremy Blaizot)

11:30 Announcements for the excursion and the banquet

11:45 Adjourn

12:10 Excursion: start of the tea ceremony (Kaitoku-kan & downtown Tokyo)

18:30 Banquet (KITSUNE at Shibuya)

March 30

8:30 Light Breakfast (Koshiba Hall Lobby)

----- Session 5: Modeling Ly α Sources -----

Chair: Andrei Mesinger

9:00 (25min) "Modeling Lya in galaxy simulations" Jeremy Blaizot

9:25 (15min) "Modeling Lyman-alpha Emission with Galaxy Formation Simulations" Zheng Zheng

9:40 (15min) "Simulating Lyman-Alpha Sources in the Epoch of Reionization" Aaron Smith

9:55 (15min) "Impact of Lya pressure on gas-rich, metal-poor galaxies" Taysun Kimm

10:10 Coffee break

10:40 (25min) "The escape of Lya and LyC from galaxies" Anne Verhamme

11:05 (15min) "Simulating realistic Lyman-alpha spectra" Max Gronke

11:20 (15min) "A Novel Hybrid Scheme for Lya Line Transfer" Masayuki Umemura

11:35 (15min) "Multi-wavelength radiative transfer in prototypical Lyman-Break Galaxies" Christoph Behrens

11:50 Moderated discussion 6 (20min) (moderator: Ken Nagamine)

12:10 Lunch break

----- Session 6: Local Ly α Emission and High-z Analog Observations -----

Chair: Dawn Erb

14:00 (25min) " Lyman alpha emission and absorption in low-redshift star-forming galaxies" Matthew Hayes

14:25 (15min) "The Lyman Alpha Reference Sample(s)" Goran Ostlin

14:40 (15min) "Relating SiII ISM transitions to Lyman-alpha in low-redshift galaxies" Hayley

Finley

14:55 Poster session (Room1042-1043, Conference Room#4, and Koshiba Hall Lobby)

15:35 (25min) " Are Green Peas the low-redshift analogs to Lyman-alpha galaxies" Sangeeta Malhotra

16:00 (15min) "Blueberry galaxies: the faint-end LAEs" Huan Yang

16:15 (15min) "Extremely Metal-poor Emission-line Galaxy Survey with Subaru/HSC" Takashi Kojima

16:30 Moderated discussion 7 (20min) (moderator: Goran Ostlin)

16:50 (20min+20min) Workshop summary

- "Observational summary" Len Cowie
- "Theoretical summary" Andrea Ferrara

17:30 Poster prize commendation

17:45 Concluding remarks

18:00 Adjourn